ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Α.Ε.Π.Ι.

17/1/2007 7:10:00 μμ
981 Προβολές


Φίλοι!
Η Γενική Συνέλευση των μελών της Α.Ε.Π.Ι. έγινε χθες 11-05-2006 στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL και παρά τα 400 μέλη που συγκεντρώθηκαν δεν είδαμε αρκετούς από τους γνωστούς και μεγάλους δημιουργούς.(θα έχουν τους λόγους τους).
Μια μικρή περίληψη για τα θέματα που συζητήθηκαν μπορώ να κάνω (απ’ όσα θυμάμαι και θεωρώ σημαντικότερα, αν και δεν μπόρεσα να είμαι ως το τέλος γιατί έπρεπε στις 17.00 να είμαι στην δουλειά μου) και θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινείς και αντικειμενικός σε ότι έχει να κάνει με αυτά που εισέπραξα.
Ο κύριος Ξανθόπουλος ως στέλεχος της Α.Ε.Π.Ι. απλά ξεκίνησε την συνέλευση προσφώνησε τους ομιλητές και έκανε μια μικρή αναφορά στα πέντε θέματα που έπρεπε να αναλυθούν.
Κατά το 80% στα θέματα τοποθετήθηκαν μέλη της Επιτροπής Δημιουργών (από τα γνωστά 15 μέλη που συμμετέχουν στην διαχειριστική λειτουργία της Α.Ε.Π.Ι.) και ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο κύριος Τσακνής και ο κύριος Ουίλλιαμς που, όπως φάνηκε, με δυναμισμό και άποψη έχουν σκοπό να παλέψουν για αυτό που λέγεται Πνευματικό Δικαίωμα και Πειρατεία.
Μου έκανε όμως εντύπωση η ζεστασιά και η άνεση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Δημιουργών με την Διοίκηση της Α.Ε.Π.Ι. (όχι πως θα ήθελα να είναι δύο μέτωπα σε εμπόλεμη κατάσταση) που αυτό σημαίνει ότι η υπάρχει μια καλή συνεργασία βασισμένη στα κοινά οφέλη και στην αλληλοκατανόηση η ότι τα έχουν βρει μεταξύ τους και μας δουλεύουν κανονικά.( ο Θεός να βάλει το χέρι του).
Ας περάσουμε όμως στα θέματα.
1.Οικονομικά αποτελέσματα διαχειριστικού έτους 2004-2005.
Είδαμε μια μεγάλη πτώση φυσικά σε έσοδα από πωλήσεις C.D. και μια άνοδο στα έσοδα από ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια, χώρους ψυχαγωγίας, συναυλίες κ.λ.π.
2 Συμμετοχή των δημιουργών στη διαχειριστική λειτουργία της Α.Ε.Π.Ι.- Επιτροπή δημιουργών, τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής.
Η Επιτροπή λοιπόν αυτή τόνισε πολλές φορές πως ζητάει την βοήθειά μας και μπορούμε αν έχουμε κάποιο θέμα η πρόταση να το θέσουμε υπ’ όψιν της Επιτροπής τηλεφωνικά η εγγράφως στο Τμήμα Επικοινωνίας της Α.Ε.Π.Ι.( η Επιτροπή θα συνεδριάζει δύο φορές το μήνα, την πρώτη και την τρίτη Πέμπτη και μπορεί όποιος θέλει να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο έως και να είναι παρόν).
Ελπίζουν και υπολογίζουν, όπως είπανε, στην συνεργασία μας προκειμένου να λυθούν καίρια ζητήματα που απειλούν στις μέρες μας την βιωσιμότητα της Ελληνικής μουσικής αγοράς.
Η Διεύθυνση για όσους ενδιαφέρονται είναι: Φραγκοκλησιάς & Σάμου 51,Τ.Κ. 15125 Αμαρούσιο, 2106857494-6, 2106857408 fax:2106851576.
Καλύτερα είναι, νομίζω, να στέλνουμε e-mail στο info@aepi.gr
3.Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καταβολή τέλους 1%.
Ο Ο.Π.Ι. (ημιιδιωτικός φορέας αν κατάλαβα σωστά)τρέφεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Λόττο και το Προπό, ζητάει το 1% από τα έσοδα που φέρνει η πνευματική Ιδιοκτησία.Ο κύριος Ξανθόπουλος (της Α.Ε.Π.Ι.) δέχτηκε να δώσει το 1% από κέρδη της εταιρίας, αλλά ο Ο.Π.Ι. ζητάει το 1% και από τα δικά μας. Το θέμα είναι τώρα στον ’ρειο Πάγο.
4.Τροποποίηση του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Γίνονται διάφορες αλλαγές, παλεύετε το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.(τα υπόλοιπα νομίζω πως δεν είναι και τόσο σημαντικά)
5.Η αλλαγή περιβάλλοντος στην ελληνική μουσική αγορά και η επιρροή της στην πνευματική δημιουργία.
Εδώ είναι φίλοι μου το ΘΕΜΑ!
Η Α.Ε.Π.Ι. δηλώνει φανερά αδυναμία για την λύση του σοβαρότερου προβλήματος προς το παρόν και δυστυχώς και για το μέλλον!
Έχουν κάνει, λένε, 1415 μηνύσεις σε διάφορους που διαπράττουν αυτό το φοβερό οικονομικό έγκλημα και η ελληνική δικαιοσύνη αθωώνει τους παραβάτες του νόμου, πότε από… λύπηση, πότε λέει πως είναι προτιμότερο να πουλάει πλαστά C.D. από το να πουλάει ναρκωτικά κ.α.
Το κουφό είναι πως κάποτε δικαζότανε ένας απ’ αυτούς, όπως μας είπε ένας δικηγόρος, από το μικρόφωνο φυσικά, και αφού αθωώθηκε, όλοι οι φίλοι του που είχαν πάει στο Δικαστήριο για συμπαράσταση, μετά πουλούσαν έξω από το Δικαστήριο C.D. ανενόχλητοι!!!
Δεν μπορεί λοιπόν να ελενχθεί η κατάσταση.Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Μόνο η αστυνομία και η Σ.Δ.Ο.Ε. έχουν το δικαίωμα της δίωξης και ο κάθε πολίτης φυσικά μπορεί να κάνει μήνυση αλλά όταν συμβαίνουν τα παραπάνω…
Αν λέει πιάσουν κάποιον με πλαστά C.D. και τα πουλάει και είναι κάτω από 500 τεμάχια, θα πληρώνει πρόστιμο πέντε φορές πάνω από την εμπορική αξία του πλαστού C.D. αλλά τα …κέρδη από τα πρόστιμα, θα πηγαίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο και οι δημιουργοί τίποτα. Αυτό είναι το κράτος μας.
Αν πάλι λέει πιάσουν κάποιον με πάνω από 500 C.D. στην κατοχή του δικάζεται και πάει στην φυλακή.
Όσο για αυτό που λέγεται …Ευγενής Πειρατεία (εφημερίδες με C.D., περιοδικά με C.D. κ.α. πάλι δεν παίρνει ο δημιουργός τίποτα, το θέμα ακόμα δεν έχει λυθεί.
Υπάρχει βέβαια και η διαδικτυακή Πειρατεία! ’λλο ένα θέμα άλυτο!
Τέλος ο κύριος Λευτέρης Παπαδόπουλος πρότεινε να στείλουμε ένα διάβημα στη βουλή με τα παραπάνω φλέγοντα θέματα , άλλωστε ο Πρωθυπουργός μας κάποτε δήλωσε δημόσια πως θα βάλει τέλος στην Πειρατεία, αλλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο, όσο δύσκολο κι αν είναι, να το υπογράψουμε όλα τα μέλη της Α.Ε.Π.Ι. για να σταλεί.
Με τα παρατράγουδα της χθεσινής συνέλευσης δεν θα ήθελα να ασχοληθώ.
Φεύγοντας, δυστυχώς πριν την λήξει της συνέλευσης, σκεφτόμουνα πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε έτσι ώστε κάποια μέρα να μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Πνευματική Ιδιοκτησία θα πάρει την θέση που της αξίζει μέσα στην κοινωνία. Αυτό θα λέγεται Πολιτισμός.


Συναδελφικά, Ανδρέας Καραγιαννίδης.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ


Posts